Bærekraftig Reisemål – vårt systematiska arbete med hållbar utveckling
Certifieringen för Bærekraftig Reisemål i Idre- och Grövelsjöfjällen var (tillsammans med Sälen) de 1:a destinationen i Sverige som 2018 fick certifieringen utanför Norge. Sedan dess har vi blivit omcertifierade en gång. Upplägget med Bærekraftig Reisemål är till för destinationer som vill arbeta långsiktigt med hållbar utveckling.
Certifieringen för Bärekraftig Reisemål är inte ett pris för utfört arbete. Men det driver oss i rätt riktning och vårt hållbarhetsarbete måste alltid vara i rörelse säger Lars Ericson, VD Destinationsutveckling Idre AB.
Idrefjällen omcertifierades 2022 och arbetar kontinuerligt med åtgärder inom klimat och miljö, socialt ansvar och ekonomisk hållbarhet. Det här är ett omfattande arbete, där man ska svara på 84 indikatorer för att tilldelas certifieringen för tre nya år. Hållbarhetscertifierade destinationer finns idag över hela Norge på ett 40-tal destinationer men endast på ett fåtal i Sverige.
Det märks att Idre- och Grövelsjöfjällen har arbetat med hållbar destinationsutveckling över tid. Exemplen och åtgärderna har successivt blivit både fler och bättre mellan de två certifieringarna, säger Carina Sisell som koordinerar certifieringsarbetet för Idre- och Grövelsjöfjällen.
I arbetet med att svara på indikatorerna ingår tre olika undersökningar mot våra målgrupper kring destinationen: invånarna, stugägarna, besökarna och företagarna. Genom invånarundersökningen ser vi också med glädje att de arrangemang som görs för gäster är bra för de boende. Vi är oerhört tacksamma till alla som är med och bidrar genom att svara på de enkäterna.
Utan besökare och stugägare hade mycket av det Idre- och Grövelsjöfjällen har att erbjuda fallit bort eftersom invånarna inte är tillräckligt många för att klara ett så omfattande och brett utbud och bra infrastruktur som vi har idag. Idre- och Grövelsjöfjällens turism är därmed en viktig faktor för att göra destinationen till en attraktiv plats att bo och flytta till. Inspel från de tre enkäterna förs vidare till en handlingsplan som Destinationsutveckling AB och Älvdalens kommun tillsammans med andra parter ser över och vidtar åtgärder för att förbättra för målgrupperna.
Det finns flera goda exempel på bra hållbara åtgärder på lokal nivå och den tillgänglighets-möjlighet som skapats I Fulufjällets Natinalpark är ett gott exempel för andra destinationer att ta efter, säger Jan Erik Dietrichson, extern controller för certifieringssystemet. Vidare säger Jan Erik att kommunen behöver styra upp och hjälpa destinationen med att säkra upp boende för invånare i Idre by.
Läs mer om certifieringen för hållbara resmål på Visit Norway, som är godkänd av GSTC för att deras certifiering följer den standard som vilar på Agenda 2030 som i sin tur översatts i en praxis för besöksnäringen; Merket for Bærekraftig reisemål | En nasjonal merkeordning (visitnorway.no)