Stor satsning på kollektivtrafik i Idre-Grövelsjöområdet.

Skidbussen ska ta gäster mellan områdena

Nu kan du lämna bilen hemma när du åker på fjällsemester till Idre-Grövelsjöområdet. Det står klart efter en rejäl satsning på hållbarhet och service som bland annat kommer att innebära en lokalbuss mellan destinationerna i området. Bakom satsningen står Destinationsutveckling Idre, DIAB, med delägarna Idre Fjäll, Idre Himmelfjäll, Fjätervålen och medlemmarna i Grövelsjöfjällen turistförening i samarbete med Älvdalens kommun.

– Skidbussen kommer att göra det enkelt för både gäster, invånare och de som jobbar här att ta sig mellan våra områden redan i vinter. Den är dessutom gratis för alla! Det här är en del i en stor satsning på hållbarhet där det även finns planer på en eltaxi i Idre till nästa säsong, säger Lars Ericson, DIAB.

Sedan tidigare har destinationerna i området samarbetat med bussoperatörer med busslinjer från Köpenhamn, Malmö, Göteborg och Stockholm. Med nya Skidbussen tas ännu ett steg mot hållbara transporter och ökad service för gästerna. Projektet finansieras via Leaderprojekt Dalälvarnas utvecklingsområde tillsammans med Jordbruksverket.

Trots att det finns flera busslinjer till området tar många skidturister i dag bil till sin skidort för att de behöver den för att ta sig mellan de olika skidområdena. Tanken med den nya satsningen på infrastruktur är att gästerna enkelt ska kunna ta den lokala Skidbussen och kunna lämna bilen hemma.

– Vi vet att många helst skulle lämna bilen hemma och med den här satsningen på lokaltrafik har vi kommit en bra bit på väg mot hållbarare resande. I planerna för nästa säsong finns bland annat en eltaxi i Idre, säger Lars Ericson.

Sedan tre år tillbaka finns också Idrepasset, ett gemensamt liftkort för Fjätervålen, Idre Fjäll och Idre Himmelfjäll.

Alla är välkomna att åka med den nya Skidbussen helt utan kostnad. Den kommer att gå sju dagar i veckan från den 23 december till den 15 april. Efter genomförd upphandling kommer Masexpressen att trafikera sträckan under två vintersäsonger.

För mer information, kontakta gärna:

Lars Ericson, DIAB
tfn 0708 55 06 10
lars.ericson@ramsoforvaltning.se